Sunday, June 14, 2009

Pa-ram-pa, pa-ram-paaaaa, uiiiiiiiiii











































































Scriu impresii proaspete, am sosit de la concertul lui Goran Bregovic. A fost o după-amiază pe comandă, luminoasă şi caldă, plină de prieteni, cu muzică de cea mai bună calitate. La un moment dat m-am uitat un pic la propriile picioare, bâţâiau sub mine cum puteau, în ritmurile folclorului balcanic.

Schimbul de cântări ritmate şi aplauze şi chiuituri nesfârşite a avut loc la Ravinia Park, un loc pe care abia azi l-am degustat la Chicago. Este o scenă, înconjurată de un număr de scaune şi apoi totul înconjurat din nou, de data asta de spaţii verzi şi copaci uriaşi. Pe spaţiile verzi lumea vine şi se instalează cu pături, scaune pliante, măsuţe, mâncărică, băuturică, lumânări, fiecare după pofta sufletului.

Totul se derulează frumos, civilizat, mi-a fost mai mare dragul. Am întâlnit mai multe grupuri de prieteni, cu unii chiar nu ne-am mai văzut de mult. Mi-a plăcut genul acesta de spectacol, poţi să cumperi bilet cu loc, sau poţi să stai la picnic, poţi dansa, ba chiar îţi poţi serba şi ziua de naştere, printre altele.

Când s-a apropiat ora de începere am stat să fac şi câteva poze, iar când au început să cânte, am uitat de tot, de mâncare, de băutură, de scaune, de locuri, de noi înşine. E grozav cum a reuşit omul acesta să ţină în priză o adunare imensă de oameni, era o voie bună de zile mari. Şi atmosfera e mult mai relaxată decât la alte concerte, dacă vrei stai, dacă vrei circuli, dacă vrei dansezi, dacă vrei mănânci, dacă vrei bei.

La final nu ne mai dădeam duşi nici noi, nici Goran cu a sa Wedding and Funeral Orchestra. Urma încă un cântec şi încă unul. Mă gândeam cât de grozav trebuie să fie să ai un har aşa de mare şi să reuşeşti să ţi-l fructifici la maxim, să trăieşti din el şi să aprinzi în mii de oameni veselie şi un chef nebun de viaţă.



15 comments:

Flavius Ţerbea said...

Daca ai sti cat de ciuda mi-e ca l-ai vazut pe Bregovic in America! :) sincer, aproape am fost pe punctul sa conduc 18 ore dus intors sa-l vad la NY dar am zis ca am avut destule pentru o saptamana...Acum, dupa concert as putea zice ca l-as fi dat cu usurinta pe Clapton pe nenea Goran...Imi place despre el demult, nu de azi...

Flavius Ţerbea said...

Merge si de un La Multi Ani?!

Amalia said...

Falvius, a fost superb, a avut si o vreme pe inima lui si a noastra, concertul pentru majoritatea dintre noi s-a desfasurat pe teren neacoperit si nu ne-ar fi stat bine zgribuliti sub umbrele. N-am stiut ca iti place asa de mult, altfel v-as fi invitat, pe Maria si pe tine, sa va "tapatzi" (vorba bunicii) intr-un avion de Chicago :)) Poate next time?

Amalia said...

sa ma scuzi te rog ca l-am permutat pe a si l , iar ca ma dau de gol ca n-am baut cafea.

cuvantul bunicii era "ţâpaţi"

Amalia said...

lasa, mai bine beau cafeaua si vorbim pe urma :))))

biscu said...

na ca mi-ai luat-o inainte. si eu am in plan sa scriu despre concert Bregovic in my blog. Doamne ce muzica. Doamne ce te atinge la sentiment. Iti vine sa crezi ca a cantat live si gratis in Dundas Square, Toronto? a fost plin de sarbi care cantau cu ei, dar si de romani care tzopaiau pe asa muzica. la concertul cu bilete nu am reusit sa ajungem pentru ca nu am avut cu cine lasa copiii.

biscu said...

ca sa nu mai zic ce poze faine ai facut. eu am reusit sa-l vad pe Goran o singura data. a fost calcare in picioare, plus ca a cam stat ascuns dupa paravan, lasandu-si colegii sa se desfasoare. am vazut ca fostul chel de la baterie, nu mai era sau s-a transformat in pletosul cu voce superba?! :)

Anonymous said...

Io am decat doua amendamente legate de acest eveniment: sa se fi tzinut sambata seara si (io) sa fi consumat muult mai putzin vin :)

Vanzatorul de unde mi-am luat micul dejun azi-dimineata m-a intrebat de TREI ori daca sunt sigura ca nu vreau si cafea! :)

Flavius Ţerbea said...

Noi ne-am bucura ca next time sa-l vedem pe Bregovic in Chicago!

Amalia said...

@biscu: am auzit ca a fost si anul trecut la Chicago, a cantat in centru si a fost gratuit. Atunci n-am stiut, dar acum am aflat in timp, ca nu degeaba are omul blog!! Cred ca am fi putut sa stam toata noaptea acolo, si Bregovic la fel, numai ca se tot batzaiau copilandrii aia care dirijau parcarea :)

Amalia said...

Nu stiu, ca pletosul ala seamana cu insusi Bregovic, or fi frati? Veri?

Amalia said...

Ma bucur ca ti-au placut pozele (tot scriu si tot imi mai amintesc :))

Amalia said...

@anutza: lasa, ca poate vanzatorul era obosit, si ii zgaraia placa :))) O mie de saru'mana ca ne-ai cooptat in actiune. Am iesit grozav de satisfacuti.

Amalia said...

@Si noi pe voi, adica bine zic, va asteptam in vizita cu/fara Bregovic.

Anonymous said...

Poate data viitoare venim si noi. Ne mutam cu cateva ore mai aproape de tine, in fix 2 saptamani. Poate ne "ţâpam" si noi intr-o masina/avion/whatever si ne asezam pe paturica langa voi.