Wednesday, May 20, 2009

Trei, Doamne, şi (aproape) toate trei

Pe drumul (era să spun pe drumul de costişă ce duce la Vaslui), pe drumul dintre parcare şi Institutul de Artă am străbătut aleea pe care în fiecare sezon estival se odihnesc alte şi alte bâzdâgănii, pardon, opere de artă modernă urbană. Eu nu le neg farmecul dar declar cu mână pe jentilică, sus şi tare, că nu îl gust. Dacă nu am întâmpinat dificultăţi majore în a ataşa semnificaţii de piesa roşie, ba chiar aş spune că i-am zâmbit cu semi-drag, alta a fost situaţia cu hibridul auriu. Era să îmi rup glezna stângă pentru că am umblat cu capul întors în încercarea de identifica ce atârnă de vaca ataşată la cârligul macaralei.


Nici măcar nu am încercat să aflu ce este piesa argintie, nu vreau să ştiu.


Dar nu vă hotărâţi să mă ocoliţi din cauza acestor exponate pe care le critic, am scotocit în tolbă şi am găsit eşantioane consistente de gândire pozitivă şi operele lui Brâncuşi.

LATER EDIT: În poza aurie, exemplarul de sus este un dragon cu ţâţe de purcel. De el este agăţat încă un am uitat iarăşi ce, apoi se poate observa un om dând din picioare. În poza argintie pare a fi vorba despre un munte, ceva pe care te poţi căţăra dacă vrei.




4 comments:

Anonymous said...

Adevarul e ca nici eu nu gust acest gen de arta si recunosc asta chiar cu riscul de a fi interpretata ca fiind ignoranta! :) Dar daca nici tu nu gusti, m-am linistit :)

Amalia said...

Andutza, depinde si cine ne interpreteaza intr-un fel sau altul :) Ma bucur ca te-ai linistit si iti mai spun inca o data: nici eu nu le gust. Si inca mai cred ca in buricul metropolei putea fi pus ceva frumos, impresionant.

Anonymous said...

Eu tind sa cred ca de macara atarna un porc de care se tin si altii. E clar, artistul a esuat. Unul zice ca e porc, altul ca e vaca...ce fel de artist nu stie cum sa faca un animal si cum sa faca alt animal, sa inteleaga si poporul.

Pe ala argintiu l-as putea face si eu, fara pic de talent si fara nicio pregatire in domeniu.

Amalia said...

Oooooh, cred ca m-a lovit fulgerul intelegerii: primul e dinozaur, sa priceapa toata lumea si sa se binedispuna. Al doilea este vaca/porc de care este agatat/agatata o alta vaca/un alt porc. De care pare ca este agatat un individ care da din picioare, dar cine suntem noi ca sa avem certitudini? Iar a treia sculptura este de-a dreptul un mister, complet si total. Poate e un zacamant de tzitzei, poate e o branza topita poleita cu metal si lasata in masina parcata la soare, poate este numai o iluzie.

Dar nu pot sa nu remarc ca arta moderna si-a atins scopul, lumea s-a scarpinat dupa ureche, si-a pus mana in sold, a scuipat in san si a zis ceva de bine sau de rau, fiecare dupa gust. Cred ca suntem pe drumul bun :)