Thursday, May 28, 2009

Pateu de (orice altceva decât) ficat de pui

Una dintre mâncărurile pe care le gătesc şi pentru care nu s-au primit reclamaţii, ba chiar s-au auzit anumite laude, este reprezentată de ouălele umplute. Din când în când ne repezim la Cosco, ca taurul în baticul roşu, luăm două cartoane gemene de ouă şi peste două sau trei zile le pun la fiert. După fierbere le pun în frigider şi mă îngrijorez că a doua zi trebuie să fac ouă umplute. Între timp elanul mi-a trecut, dar a rămas promisiunea. Ouăle se răcesc, eu vin acasă de la servici şi îmi amintesc că n-am pateu. Iar până acum vreo două luni asta se rezolva absolut uşor, cu o săritură de pe trepte în maşină, altă săritură din parcare în magazinul polonez, alta în raftul cu pateuri, alta înapoi în maşină, alta din scaun pe trepte şi aşa, cangureşte, ouăle erau pe jumătate minus unu făcute.

Dar de vreo două luni a dispărut de la poloneji pateul din ficat de pui. Prima dată am luat din greşeală pateu de pui, dar acela conţine şi altceva decât ficat sau poate nu conţine deloc ficat (înclin spre varianta doi). Dar bănuiesc că are şi oase măcinate. Poate e numai paranoia mea, indusă de particulele fine şi zgrunţuroase pe care le simt la limbă. Altă dată am luat pateu de porc, dar parcă nu e aşa de bun, are gust de ... porc. Oricum, un gust care mă deranjează în umplutura ouălor. Nu că n-aş mânca porc (e bine, e rău, cine ştie) dar nu prea îmi place pateul acesta. Probabil şi fiindcă nu conţine ficat. În sfârşit, ce încerc să comunic este că nu mai găsesc, sub nici o forma, pateu din ficat de pui, pe toată aria Chicagoland-ului.

Am gustat la o petrecere ouă umplute cu brânză, au fost fooooarte gustoase, am făcut apoi şi din acelea, dar ulterior mi-a dat iar târcoale pofta de ouă umplute cu ceva care conţine şi pateu din ficat de pui. Chiar azi am bătut magazinele, am de gând să fac mâncărica asta în week-end (avem musafiri from out-of-state, cumnaţii mei + copii, o să fie fun) şi iar am trecut prin frustrarea de a găsi o sută unu sortimente de pateu, inclusiv cu roşii, cu ierburi, cu vită, cu soia, pateu Scandia Sibiu, pateu cu ce vor muşchii tăi, cum se spune în cultura străzii, dar numai pateu din ficat de pui nu am găsit. Am luat la final pateu de pui, nu e rău, dar nu e nici bun ca şi celălalt. Şi aşa, când imi venise şi mie impulsul gospodăresc, am fost sabotată de această ruptură în stocul de pateu de ficat de pui. Ştiam eu că nu e uşor să fii gospodină, nici măcar la intervale neregulate, darămite every day.

LATER EDIT: Am pus laolaltă nişte ouă umplute superbe, au venit, s-au dus, a rămas amintirea şi speranţa că impulsul gopodăresc va lovi din nou, curând.

8 comments:

salmi said...

Daca gasesti ficat de pui proaspat, poti face pateu acasa. Nu am facut niciodata, dar cred ca daca cauti pe net, gasesti ceva retete...

Amalia said...

M-am gandit, dar deja imi suna prea complicat :) Am folosit totusi pateu de pui, numai ca era din acela fara zgrunturi. Trebuie sa imi mai fac provizii, pentru cand loveste impulsul.

Anonymous said...

Amalia, ma scuzi ca nu o sa am nicio legatura cu ouale umplute, insa voiam sa-ti spun ca ti-as fi recunoscatoare daca mi-ai zice ce firma folosesti tu pentru a trimite pachete acasa.

Amalia said...

Ionela, :)) Este vorba de Best Trans, uite aici link-ul cu centrele unde colecteaza pachete in America.

http://www.besttrans.ro/ro/contact/SUA/

Amalia said...

Acasa iti duce pachetele pana la adresa, de obicei suna inainte si te anunta ca sosesc.

biscu said...

amalia, daca vrei iti dau reteta de pateu de ficat de pui. chiar aseara am facut. stii ce pui :) in el si nu are nici un conservant. se face repede.
pupici.

Anonymous said...

Multumesc mult.

Amalia said...

Biscu: trebuie sa mi-o dai, poate vin sa o iau direct de la tine :)