Sunday, February 22, 2009

Oooooo!scar

Nu ştiu altele cum sunt, dar în ceremonia Oscar-urilor mie cel mai mult mi-a plăcut momentul în care Sophia Loren i s-a adresat lui Meryl Streep. Deşi reprezintă genuri diferite de regine ale filmului, alăturarea lor în desfăşurătorul marelui show mi-a lăsat un gust de moment istoric. Nemaipomenita Sophia Loren, sofisticata care pe măsură ce trece timpul arată tot mai bine, şi incredibila Meryl Streep, naturala care nu se mai opreşte din nominalizări la Oscar, au fost rostitoarea, respectiv destinatara unuia din cele cinci caracterizări superbe care au fost oferite candidatelor la marele premiu pentru actriţă în rol principal.

Îmi amintesc febrilitatea cu care citeam pe timpuri revista Cinema, nerăbdarea cu care o aşteptam şi cruzimea cu care o ciopârţeam pentru a pune cap la cap istorii şi filmografii ale zânelor de pe marele ecran. Aveam un caiet special în care adunam datele, socoteam, îmbogăţeam şi aşterneam cu stiloul poveşti despre actriţe. Nu m-au pasionat niciodată prea mult actorii, am rămas fidelă actriţelor. De aceea mă gândesc de ce se acordă prima dată premiul pentru cea mai bună actriţă şi apoi pentru cel mai bun actor, ştiindu-se că se merge în ordinea inversă a importanţei.

Am umplut atunci un caiet cu poze şi texte despre actriţe şi la final mi s-a părut că nu arată suficient de bine aşa că l-am rupt şi pe acesta şi am pornit altul pe râu în jos, altul mai mare şi mai frumos, de data asta în format de caiet studenţesc. Ştiu că aveam acolo pe Marlene Dietrich, Marilyn Monroe, Vivian Leigh, Meryl Streep, Sophia Loren şi multe, multe altele, încă am caietul cu pricina conservat în biblioteca mamei mele. Abia aştept să îl revăd.

Ce mi-a mai plăcut la Oscar

- Anne Hathaway, înalta de 26 de ani, născută în Brooklyn din mamă actriţă
- că Danny Boyle a câştigat Oscar-ul pentru cel mai bun regizor cu acest atotputernic Slumdog Millionaire
- rochia albastru închis a Freidei Pinto, actriţei indiană din Slumdog Millionaire
- că am apucat să văd, ca niciodată, şi intrările actorilor pe mocheta sau unii îi spun carpeta roşie
- că l-au arătat un pic pe Valentino care a declarat că e acolo ca spectator
- că Meryl Streep a venit şi a stat în primul rând cu una din fetele ei
- cortina de cristale
- momentele de musical şi de dans indian
- că la final echipa lui Slumdog a luat în primire complet scena.

Gata, acum că s-a dus Oscar-ul poate să vină liniştită primăvara.

5 comments:

Anonymous said...

Dans indian fara (cu putini) indieni vrei sa zici? :-)

D.I. said...

Buna actrita M. Streep, nimic de zis, dar cred ca mai sunt si altele, chiar mai bune...Pe mine ma cam oboseste prezenta si unicitatea ei.
Hehe....Mi-ai adus aminte de caietul cu pricina si de decupajele din Cinema...Ce n-as da sa-l fi pastrat si eu pe-al meu..!

Amalia said...

@Americanul: posibil...

@Mihaela: mai sunt insa ea e ea. In Diavolul poarta Prada ridica numai o idee coltul gurii si transmitea tone de dispret, asta la inceput, pana s-au inteles ele si si-au recunoscut reciproc valoarea. Dar caietul il am, sa stii, e cu coperti cartonate, gri.

Lola said...

eu acum vreau perdele din cristale, si vorbesc serios :)) iti imaginezi ce efect ar avea lumina?

o iubesc pe Sophia dar m-a dezamagit profund rochia ei. de fapt, prea multe rochii in seara asta de Oscar au aratat ca verzele sau alte salate. asa s-o purta, eu stiu?
Meryl e Meryl si asta e.

chiar m-a enervat ca Slumdog a luat atatea premii, speram sa le ia pe cele mai mici si sa nu ia cel mai bun film. poate sunt rea, dar asta am simtit si gandit. mi se intampla cand consider ca sunt nominalizate si alte filme bune si vad ca unul singur este over-hyped.

in caz ca te ardea sa stii si parerea mea, nah :))

caietul tau cu coperti cartonate, gri, trebuie sa fie o comoara. pe vremea mea era la moda sa lipim pozele pe peretii camerei :P Raquel Welch si BB erau zanele dar Sophia era pe-acolo si ea (daca n-ati vazut La Ciociara sa-l vedeti, o sa plangeti o viata)

Alina Grozea said...

Buna Amalia,

Navalesc pe blogul tau, asa, fara "preparatii", ca sa-ti spun ca-mi place mult cum scrii, cum imi scrii, ca-mi plac Oscarurile (desi anul asta le-am ratat), ca-mi place Slumdog Millionaire, dar nu mai tare decat The Reader...
Ca mi-a palcut Penelope Cruz in Vicky Christina Barcelona si-n splendida ei rochie alb-unturiu (parca) de la ceremonia cu pled rosu..:)
Te sarut, mai vorbim, ne mai vedem, pe blog la Alice, la Simona, la tine si poate si la mine, daca vei dori:)
Alina Grozea