Monday, March 2, 2009

Martie, mărţişoare după puteri

Uite aşa a sosit luna martie şi eu aştept vremea caldă care de obicei se dă cu întârzire, la mijlocul lunii mai. În România a fost Mărţişorul, am citit despre coşari şi inimioare şi scăriţe şi frezii şi ghiocei şi lalele şi zambile şi aici m-am oprit din citit pentru că plângeam deja cu zgomot greu. Am mai citit şi despre o servantă cu mărţişoare şi mi-am amintit şi mai bine că şi eu le păstram tot într-o servantă, în sufrageria mamei. Mi-am mai amintit, că aşa e amintirea, ca bulgărele, de un mărţişor galben pe care l-am primit de la cineva în şcoala generală şi pe care, iată, nu l-am uitat nici acum. Nu m-aş mira să îl şi am, o să verific cu prima ocazie.

Ne-am sărbătorit cu o ieşire la restaurantul polonez unde se vorbea din plin şi româneşte. Mi-a mers la inimă orezul cu sos de ciuperci, parcă mă simt tot mai scârbită de carne. Oricum e vreme de post, se apropie Paştele, se apropie, teoretic, primăvara. Azi am colindat imaginar printr-o carte cu oraşele lumii şi mi-a venit un dor mistuitor de un oraş mic cu acoperişuri colorate şi năpădite de flori, cu alei pietruite şi şerpuite, puţin, doar puţin, în pantă. Cel mai adesea visul acesta pare că se potriveşte cu Cehia, dar ce să caut eu în Cehia, să mă iau de gât cu o altă limbă străină, de data asta chiar străină. Dar poate în vacanţă ar merge, cine ştie.

Dar pentru că nu mă pot dezice total de statutul meu de (ceva asemănător în anumite puncte cu o) americancă, o să ies să îmi cumpăr un parfum, uite aşa, de amorul mirosului frumos. Îmi amintesc versurile cântecului „un parfum din ţări franceze se ţinea după ea” şi adevărul e că funcţionează, tratamentul nefericirii cu un parfum funcţionează grozav de bine întotdeauna. Dacă nu mirosim bine acum, când calendarul arată primăvară şi degetul arată iarnă, atunci când?

7 comments:

Lola said...

si ce parfum iti place tie, Amallia? :D

D.I. said...

esti de-a dreptul pur si simplu! :) da, servanta a ramas servanta, desi nu mai adaposteste martisoare...si da, astazi m-am gandit ca ce sa caut eu in Grecia, sa ma iau de gat, vorba ta, cu o limba straina..? Inca am cules de pe net poze cu raiul grecesc, cu gandul sa le pun pe blog...si da, mi-am propus sa-mi iau un parfum chiar azi, dar ziua a trecut prea repede insa a lasat loc de un "maine" :)

Amalia said...

Lola, hai sa ne asezam comod si sa depanam :) Azi mi-am luat, fir-ar-sa fie de criza si de miscari proaste pe care le-am facut toata viata mea, un Chanel cu numarul 5 si botezat Eau Premiere. Ce daca am o canapea in care daca te pune nenorocul sa sezi aproape ca nu te mai poti ridica, ce daca am si alte pacate pe care evitam sa le mentionam aici, azi mi-am facut damblaua si placerea si de cap.

Amalia said...

Mihaela, te pui cu servanta? Dar cu Grecia sa stii ca votez si eu pentru, si nu o data ci de cate ori trebuie ca sa iasa bine. Limba e singura nasoleala, cred, in rest ce altceva sa mai vrei? E si aproape de casa, poti merge din cand in cand, sigur mai des decat de aici. E frumos, ai mare, soare, flori, chef de viata, aia nu traiesc numai cu gandul la retirement, nimeni nu se trezeste dimineata devreme, chefurile tin pana tarziu, tavernele fumega de bunatati si vin, asa ca asta e.

Anonymous said...

In sfarsit simt ca a venit primavara si pentru tine.
O primavara frumoasa iti doresc. Si numai bucurii. Si sa ne mai scrii delicii pentru suflet.

Amalia said...

@Probably me, a venit, asa un pic, desi inca e frig, dar ne mai incalzeste si speranta :) Multumesc mult de mesaj. O primavara frumoasa si din partea mea.

Lola said...

Se zice ca de-a lungul timpului s-a observat faptul ca in timpuri (grele) de recesiune femeile continua sa cumpere parfum si ruj, chiar daca renunta la mancare, haine si bijuterii.
Canapeaua nu o porti cu tine afara din casa.
Nici nu te face sa mirosi delicios.
Costa prea mult.
Suficiente motive? :))
Deci nu te simti vinovata, nicio clipa.

Mirosi frumos tu. :D