Friday, August 15, 2008

La mol, la stroll şi la librărie

Hai la mol, la mol, la mol, că mi s-a făcut de-un stroll (stroll = a se plimba tacticos, a rătăci, a cutreiera). Pentru că sânt (nu ştiu ce am, nu pot spune sunt) campată la domiciliul din suburbie cu nimic precis de concluzionat pe ziua de azi, mă duc iar, inevitabil la mol. Şi apoi, evident, la librărie, unde o să îmi cumpăr o carte despre China. Am început să-mi iau cărţi de călătorie dar le vânez pe cele scrise cu haz, nu pe cele înţepenite în descrieri care îmi provoacă dureri în fălci de la căscaturile repetate.

Citesc acum A Town Like Paris, de Bryce Corbett. Cartea e nemaipomenită, omul are un stil care vine mănuşă pe plăcerea mea ce a citi. Are şi un mic defect dar nimic nu e perfect. Autorul povesteşte cum şi-a găsit un job bănos în Paris, lucra 35 de ore pe săptămână, avea 6 (şase/six) săptămâni de concediu (plătit, ca să înţeleagă şi americanii) pe an, locuia central în Paris şi aici sugrumarea de nervi şi de invidie mă împiedică să continui descrierea. Dar trecând peste aceste sentimente umane şi sincere, cartea e foarte reuşită. Am început-o luni şi sânt (nu ştiu ce am, nu pot spune sunt) cam pe la jumătate.

Dar acum gata cu lectura, cu intelectualismul, hai la mol, la mol, la mol, că mi s-a făcut de-un stroll. Mă duc să îmi înec dorurile cu un parfum de la Givenchy, că am observat că le îneacă foarte bine. Pe moment. Apoi efectul de mediator psihic dispare, însă rămâne un miros plăcut. Mi-ar surâde şi mie să scriu o carte de călătorii, dacă mi-ar spune oglinda că sânt (nu pot spune sunt) în stare. Dar să vedem cum se vede lumea după ce revin de la mol. Unde o să fac un stroll. Printre poşete, pantaloni, pantofi, reduceri, deduceri. Dar ca să dovedesc că nu sânt o consumeristă mică şi cu creierul spălat o să trec şi pe la librărie. Ba nu, o trec pe la librărie din impuls interior. Unul din cele mai puternice. Cu bine şi-am trântit în trecere uşa.

7 comments:

to-morrow said...

1. Sa povestesti, te rog, ce carti ai cumparat. 2. Hot Couture (Givency), cu mirosul acela de fondante, e minunat. 3. Nu poti fi o consumerista mica, fiindca esti deja o sentimentala mare :)

Amalia said...

De data asta am găsit o carte scrisă de un autor italian numit Beppe Severgnini. Povesteşte anul lui de şedere în America, aşa cum a văzut el America, prin fereastra de italian. De câte ori deschid cartea lui îl bănuiesc că a copiat din cartea pe care n-am scris-o eu.

to-morrow said...

Pai tu scrii deja o carte, cu blogul acesta! Si inca una la care cititorii asteapta mereu un "va urma". In alta ordine de idei: si Dickens a fost cateva luni in America, dupa care a scris “American Notes”, in care a fost destul de critic – poti citi online textul, la http://etext.lib.virginia.edu/toc/modeng/public/DicAmer.html

Amalia said...

Mulţumesc, din nou. Am găsit pagina şi uitaţi ce spune Dickens spre final: "It would be well, there can be no doubt, for the American people as a whole, if they loved the Real less, and the Ideal somewhat more. It would be well, if there were greater encouragement to lightness of heart and gaiety, and a wider cultivation of what is beautiful, without being eminently and directly useful". Asta mi se pare că e esenţa.

Unknown said...

Da, asa e to-morrow, intru zilnic pe blog la Amalia sa vad ce "va urma"...
Nu ne lasa sa asteptam prea mult Ami, mai scrie-ne...

Anonymous said...

no, daca tot nu poti spune sunt si spui cu i de la impreuna, macar scrie-l cu i din i, cum se face, adica. toate bune! si lui Givenchy ai putea sa-i redai H din nume.

Amalia said...

S-a făcut, am repus în drepturi H-ul, mulţumesc pentru atenţie :)