Monday, June 30, 2008

Deva, pentru că merită


Ca o emigrantă (predominant) de treabă ce sînt, există momente în care mi-e dor de casă. De blocuri (da, de blocuri), de străzi, de oameni, de chestii fireşti pînă nu te lămureşti că nu sînt fireşti peste tot. În momentele de melancolită dau cu sapa virtuală în google şi în youtube, ca să văd dacă s-a mai postat ceva interesant despre România şi despre Deva.

Ieri mi-a fremătat guleraşul de bucurie cînd am văzut pe youtube un filmuşor numit Deva – oraş european. Uite, zic, entuziasta de mine, a apărut ceva nou. Deschid şi... autorul ieşise la o vînătoare sistematică de gunoaie, peste tot pe unde a zărit o hîrtie aruncată s-a simţit dator să o filmeze, cu motivaţia că uite ce nasol e la noi.

Să ne înţelegem, ca să nu rămînem neînţeleşi. Există (şi) gunoaie, există nesimţiţi care aruncă pe jos, să fim sănătoşi. Jumătate de ţară aruncă pe jos şi cealaltă jumătate îşi scoate camera şi îi filmează pe primii. Întrebarea e cine le ridică. Probabil asta vroia să arate filmuleţul/filmuşorul, că nu le ridică (aproape) nimeni, nici cei a căror treabă ar fi să o facă, nici ceilalţi.

Dar Deva îndraznesc să pretind că are mult mai multe părţi bune decît părţile rele ilustrate mai sus. De ce nu filmează nimeni într-o peliculuţă coerentă centrul (în după-amiezele de vară plin de oameni, de terase, de copii), cetatea, bulevardele şi ce-o mai fi bun acolo. Că sînt numai nişte porcării de filme dacă dai o căutare pe youtube după Deva, România.

Mă uit la Sibiu, la Braşov, e adevărat că sînt oraşe (ceva) mai mari, care au prezentări frumoase, site-uri, filme, etc. Favoritul meu rămîne Views of Sighişoara
http://www.youtube.com/watch?v=60eDIEpVCVM Referitor la Deva, cel mai mult îmi place site-ul www.orasuldeva.ro, dar din păcate e (tot) neactualizat.
***

Acestea fiind scrise, nici n-am apucat să le public pe blog că am şi descoperit noul site al Denisei Lala,
www.orasuldeva.blogspot.com . Acesta ar fi al doilea caz de telepatie electronică transatlantică cu Denisa (nu ne cunoaştem, încă). Primul caz s-a petrecut într-o noapte (foarte) tîrziu (la mine), cînd eram pe blogul ei şi citeam şi mă gîndeam că poate ar fi fain să ne şi vedem cînd ajung acasă, iar exact în secundele alea, ea publica un post în care spunea că a citit prin blogul meu şi îi place.

Una peste alta, noul site e o idee super, are poze frumoase şi am reţinut o idee care mi-a plăcut mult: să vedem partea plină a paharului, dar să ne legăm şi de partea goală, ca să o corectăm.

6 comments:

Denisa Bârgău said...

Hai, măi, nu se poate!
Tocmai mi-am terminat jumate din treaba pe ziua de azi, apoi am ieşit la pozat prin Deva şi mă pregăteam să pun noile poze pe blog.
Întâi am zis să văd ce-a mai scris lumea şi dau în Google Reader de postul ăsta!
Deja e prea de tot! :))
Stay tuned, urmează să "bag marfă" pe blogul pomenit de tine. Până la urmă, cred că pentru oamenii ca tine am făcut blogul ăsta! :)
De filmat aş mai filma... da' nu mai am camera. Adică nu mai am aparatul foto care şi filmează, pot doar să fac poze. Şi fac de câte ori am ocazia.
Te pup - pentru că meriţi!

Lola said...

Sper sa nu te zgarii pe nervi, dar parerea mea e ca daca nu ar fi gunoaie pe jos, aia ce le vaneaza n-ar avea ce filma/poza :P Atat timp cat exista, nu-i putem invinovati ca le arata. Stiu ca am vrea sa vedem numai de bine despre orice loc ce ne e drag, dar... cum zici si tu in concluzie.

Acum, un punct unde chiar nu-s de acord cu ce ai scris ar fi "dar cine le ridica?" Pai ca n-oi vrea ca aia ce le vaneaza cu camera sa le ridice, nu? De ce as strange eu dupa altii? N-ar trebui sa existe - aia e problema. Cei ce le filmeaza nu cred ca fac asta ca sa arate cat e Deva de murdara, ci cat de necivilizati si nesimtiti sunt unii oameni, si cum isi bat joc de un oras altfel frumos.

Hai te tzuc sa-ti treaca :))

Unknown said...

Na ca in sfarsit mi-am recuperat parola de la google ca sa pot si eu sa postez...
Merci Amalia ca ai pus poza trimisa de mine si pentru link-ul catre bloggul Denisei, uite asa mai aflu si eu cate ceva despre ce se mai intampla in Deva...

Amalia said...

Denisa, sînt tuned, fidelă şi dedicată! Mi-ar place chiar (eventual)să pun umărul la treabă pe această direcţie, cînd sosesc acasă. Avem multe chestii frumoase acasă, numai, (na), mie mi-a luat mai mult să mă prind de asta, am mai dat un lung ocol.

Amalia said...

Lola, cam da, zgîriaţi, nezgîriaţi, nervii mei recunosc ca ai dreptate :). Cei ce aruncă sînt măgarii care interpretează rolul pincipal în gunoiada asta. Ei, săracii, îşi desfac degetele şi ce să vezi, gravitatţia îşi vede de treabă şi hîrtia cade senină pe rondul de flori. Probabil lipsa unor măsuri (de sancţionare) mai dure îi încurajează. Şi, în fine, crasa nesimţire.

Amalia said...

Cristina, mersi de poză :)))! Nu-i aşa că-i faină?