Wednesday, October 15, 2008

Spectator ştiutor

Abia m-am dat jos de pe televizor după ce am vizionat ultima dezbatere dintre Obama şi McCain. Astăzi, 15 octombrie, au stat la aceeaşi masă şi au răspuns întrebărilor moderatorului (al cărui nume nu îl ştiu dar aş putea căuta pe internet şi pe urmă m-aş putea preface că l-am ştiut). În orice caz, mie moderatorul mi-a inspirit un mare respect, un tip sobru în compania căruia nu cred că ai îndrăzni să fooling around.

Eu cu politica avem în comun exact ce au doi cetăţeni aparţinând unor culturi diferite (unul cu rochiţă şi celălat cu adidaşi) care aşteaptă să intre în toaleta unui avion. Singurul sentiment care îi leagă (pe lângă sentimentul de fragilitate şi atotputernicie pe care îl simte orice om deasupra norilor) este enervarea uşoară şi politicoasă faţă de ăla dinauntru care nu mai iasă din incintă, deşi s-a auzit cum a tras apa de trei ori.

Şi totuşi am urmărit dezbaterea cu urechile larg deschise, cu ochiul scrutător şi cu mirarea că am ajuns telespectatoare la cea din urmă trântă televizată dinainte de alegerile americane din noiembrie. În primul rând cravata. Cravata e un factor extraordinar de important în decizia alegătorului şi aici culoarea roşie şi tinereţea lui Obama au bătut net, detaşat şi neretuşat albastru închis-ul lui McCain.

Obama a mustit stăpânire de sine, nerânjeli şi răspunsuri mult mai concrete decât McCain. Adelina a propus să îl invităm pe Obama la casa noastră într-o zi, ceea ce e semn clar că l-a plăcut şi ea. Nu a propus nimic legat de McCain. Mie îmi place că Obama când râde, râde, larg, frumos, cu toţi dinţii. Când nu râde stă serios, dar serios şi sobru, aşa cum mi se pare normal. Dar evită nehotărârea rânjetului intermediar şi prefăcut pe care nu pot să îl suport şi evită mustăcirea pungilor din obraji, posibil şi pentru că nu le are.

Nu analizez acum programele politice şi promisiunile părţilor, pentru că o fac în acest moment toţi analiştii şi para-analiştii politici care mai au urmă de suflare în ei şi o fac, evident, în mod profesionist, aşa cum trebuie. Ce-am reţinut eu aşa, repede, este că Obama vorbeşte despre un fond, ceva, o chestie federală care să înlesnească accesul la asigurările de sănătate şi pentru neîmbuibatul nerepublican. Că educaţia mai trebuie ieftinită puţin pe ici, pe colo, prin părţile esenţiale, că e cocoşantă. Că nu poţi lua femeilor totuşi dreptul de a alege când e vorba de avort, dând legi care să îl facă ilegal. Eu nu spun că avortul e bun, e o porcărie, dar nu cred că o lege poate opri nişte chestii. Noi ştim mai bine, am luat şi o Palmă de Aur pentru asta.

Ei da, pe scurt zic ce am zis de la început. O să câştige Obama.

15 comments:

Anonymous said...

Si cum bine le zici, oamenii voteaza mai mult cu inima decit cu creierul.
"More of the same" n-as vrea, da' si de socialism sint satul pina peste cap (si nu vreau sa platesc taxe mai mari).
Oare de ce seamana asa mult cu alegerile din Romania udne n-aveai pe cine sa votezi?

Anonymous said...

Amalia,iti citesc de multa vreme blogul,ma uit in fiecare zi daca ai mai scris ceva si ma bucur cind o faci !Nu stiu daca ai urmarit si sondajele care s-au facut dupa dabate pe mai multe canale,sa vezi ca majoritatea americanilor dintre cei care s-au uitat la tv,l-ar vota pe McCain !Mie mi s-a parut total nepregatit,sovaielnic Obama...Asculta cu atentie ce spune fiecare si nu te lua numai dupa cravata si zimbete....
Carmen

Amalia said...

Americanul,

Pe bune, nu-mi dau seama de ce seamănă aşa de mult. Că mi s-a părut că am fugit de aşa ceva, când am fugit. Gravă greşeală. Aici circul e mai consistent şi mai mondial, nu numai acolo mic, balcanic.

Amalia said...

Carmen,

Asta e problema cu percepţia, că diferă. Mie mi s-a părut oricum Obama, numai şovăielnic nu. Acesta e şpilul democraţiei, că ne învrăjbeşte unii împotriva altora, pe când în vremurile apuse eram toţi învrăjbiţi împotriva aceluiaşi. Mersi de comentariu şi te mai aştept pe bucăţica mea de subiectivism electronic :).

Anonymous said...

Carmen: la care sondaje te-ai uitat, la alea de pe Fox News?
:)))

Lola said...

Amalia, sa nu subestimezi niciodata prostia americanului la vot.
Ca dovada, l-am avut pe maimutica 8 ani, iar eu acum 4 ani eram capabila sa-mi pun gatul pe sina de tramvai ca nu mai iese el. M-am invatat minte acum si nu mai mira nimic.
Cum ziceam, nu-mi place nici unul nici altul, dar trebuie sa votez si R nu votez pana ce nu fac primul miliard.

Lola said...

*nu MA mai mira - gizas, mereu fac asta.
Si vroiam sa-ti zic ca-mi place asta cu Entre votre reaction ici :))

Anonymous said...

Da Anutza ,ai dreptate,eu m-am uitat aseara doar pe Fox 4..Azi m-am uitat si pe CNN unde e exact invers...Probabil gindul ca Mohamed Obama ar fi numele viitorul presedinte american,ma face sa gindesc eronat.Amalia,fiecare e liber sa gindesca cum crede de cuviinta,faptul ca avem pareri diferite nu trebuie sa fie motiv de invrajbeala!Asta mai lipsea acum sa se supere romanii care traiesc aici ca unul tine cu Obama si altul cu McCain !

Lola said...

Carmen, si daca-l chema Jesus? sau Elvis? schimba cumva cine e? Numele nu cred ca inseamna nimic, ni-l dau parintii fara acordul nostru.
*de retinut, tot nu-mi place de el si personalitea lui. :D

Anonymous said...

Noi oare ce alegere va trebui sa facem? Cu sau fara cravata, cu sau fara chelie, cu sau fara burta. Tot o apa si-un pamant. Din pacate la noi este mai complicat. Oricine ar fi nu munceste, nu curata, nu planteaza pomi, nu ....in locul nostru. Complicata treaba, ne complacem intr-o stare de delasare crunta. Si ma mai oftic cu Austria. Alta lume alta civilzatie. Nu cred ca doar cei 40 de ani de comunism sunt de vina. Asa suntem si nu vrem sa ne schimbam. Nu vrem sa fim mai "nemti".

Amalia said...

Lola,

Nu subestimez, nici vorbă. Nu mă joc cu aşa ceva! Dar dincolo de toate astea nu încetez să mă minunez ce maşini de manipulare extraordinare clănţăne spre noi. Dar bine, eu sunt tot mirată, poate şi fiindcă abia acuma cresc. Am făcut mişto, am râs şi am glumit, ca să nu mă gândesc că trecem prin timpuri grele. Dar în fond şi ei fac mişto de noi.

Amalia said...

Carmen,

Sigur că gândeşte fiecare cum crede el. Nici nu se pune problema. Învrăjbeala era numai o glumă de-a mea dar trebuie să fiu mai atentă cu glumele că unele dăţi o fac lată :).

Amalia said...

Ghiocel07,

Da, alte alegeri, altă distracţie. O să fie şi la noi tamtaram, cred că abia se pregăteşte să înceapă.

Nu vrem sa fim mai "nemti".

Cu asta ai pus punctul pe i, scurt şi clar. Dar ştii ce auzeam? Că şi ai noştri bravi eroi când circulă pe-afară, cum se spune, mai nimeresc uneori şi coşul de gunoi, nu numai zona verde. Probabil că mare vină o poartă şi lipsa pedepselor serioase.

Lola said...

trebuia sa pun un ":D" :D
re: masinile de manipulare - cateodata ma intreb daca-s eu nebuna sau restul lumii chioara, parol.

Amalia said...

Lola, restul lumii chioară, parol :)).