Thursday, March 17, 2011

prăpădele stomatologice

deci, mă doare fugărita (iniţial zisesem fututa) asta de măsea de nu mai sunt my usual self. Puteam să o scot mai de mult dar am aşteptat mai întâi să se infecteze, să iau un borcan de antibiotice albastre, să mă doară stomacul şi pe urmă să mă doară şi spatele crunt, pentru echilibrarea senzaţiilor tari. Marţi, sincer şi profund vă spun, era să nu mă mai ridic de pe budă. Nu putea surveni incidentul altundeva, mai romantic, în parc, la covrigi la mall, oricunde altundeva. Bine că durerea de spate nu a ţinut mult dar a fost groaznică, Doamne feri. Poate şi slujba asta de birou mă ofileşte, lombosciatic vorbind, ar trebui să îmi iau job de teren, cu cât mai accidentat, cu atât mai bine.

ce mai rămâne din demnitatea unui dublu cetăţean, vă întreb, când stă cu o sculă radiografică în gură şi îşi ţine respiraţia? Am făcut o radiografie panoramică, adică la toată gura, să vadă medicul mai uşor ce şi cum, mâine, când îmi scoate măseaua, de minte, între noi şi cei care ne spionează fie vorba. Cică hai să mi le scoată pe toate patru (măselele de minte) într-o zi!! Am zis alelei, e mare sărbătoare dacă mă prindeţi în scaun şi pentru una. Da, deci mâine la ora 12 Chicago time îmi scot măseaua, Doamne miluieşte şi ajută şi fă o minune să nu mă doară rău, cum ai făcut şi când am născut, ai fost aşa de bun cu mine.

Mai vorbim, dar mai bine mai scriem, că gura îmi va fi senzitivă o anumită bucată de vreme. Azi mi-am luat trei reviste şi trei cărţi să am prospături în convalescenţă. Şi, pe unde mă învârteam eu în ditamai anticariatul, tot mă loveam de o tanti iubitoare de literatură, scormoneam cot la cot, cred că vroia să îmi fure chilipirurile. Dar tot am găsit ceva, scrisorile lui Rainer Maria Rilke către iubita lui Merline, un ghid de mers ieftin în Europa şi o biografie a poetei Edna St. Vincent Millay, de care eu n-am auzit până acum că, nah, sunt de formaţie formală economistă, nu umanistă. Nu poţi să le ai pe toate, aud.

Dar când pun mâna pe o carte ştiu dinainte dacă o să îmi placă sau nu, am un al nuştiucâteleasimţ şi nu mă înşeală. Drace, venisem să zic de dinţi şi iar am ajuns la literatură. Deci e adevărat ce zic scriitorii, că nici ei nu ştiu exact ce o să iasă, când se apucă. O vineri bună pentru toată lumea şi să o scoată naibii, că nu mai pot.

13 comments:

Beatrice said...

Uf, vai de tine! Iti doresc sa nu te doara dupa, ca in timp ce nici o sansa, la ce anestezii fac astia aici.

laura said...

noah, cum fu? ai rezistat?

amalia said...

Beatrice, yeap, vreo 5 injectii inainte si painkillere cu duiumu dupa. Acum incep sa simt semnale ale vechiului meu self.

amalia said...

laura, am rezista dar fu vreo doua ore. Thank you for asking.

Sofie said...

Amalia, te urmez saptamina aviatoare si deja mi-e inima la demisol. Cel mai frica mi-e de injectiile alea.

Monica said...

eu nu ma las, desi maselele astea imping si imping. mie sa'mi descrii operatiunea, daca vrei sa ma convingi:)
pfuai, Amalia, am citit 1Q84 al lui Murakami, daca zici ca-ti place asta e cel mai cel!

amalia said...

Sofie, inainte de injectii mi-a ars un gel peste gingie de nici n-am mai simtit injectiile, decat una, foate putin. Deci te amorteste, practic, inainte de a te amorti. Nu m-a durut nimic, God bless my dentist. Sa nu te temi, deci, daca iti zic eu, chiar sa nu te temi.

amalia said...

Monica, tre sa vina si descrierea.
Multzam de recomandare, ia sa ii dau eu curs one of these days.

(oare faptul ca amestec romana cu engleza inseamna ca intr-o zi o sa scriu si in engleza?)

Monica said...

nu stiu cum e cu scrisul in romgleza,eu ma intreb cand anume n-o sa imi mai vina cuvintele in romana, la ce amestec e in capul meu si-asa aiurit. Azi nu stiam cum sa spun caritate in romana, de la prea multa beneficenza:)

Beatrice said...

Stai sa pricep - cate bucati ai scos? Ca si pe mine incearca dentistul sa ma convinga sa le scot, pe motiv ca, asa cum spune Monica, imi inghesuie dintii din fata (chiar, asta inseamna ca mandibula si maxilarul se miscoreaza cu varsta??? ca n-am avut problema asta acum 10 ani). Eu le-as scoate daca m-ar adormi complet, sa nu vad dentistul cum se opinteste in gura mea sau, mai rau, cum imi taie radacina cu fierastraul. Aud ca aici se poarta anestezia generala de la doua masele in sus.
Oricum, nu scot nimic pana nu ma doare, n-am atata curaj.

amalia said...

am scos una bucata pentru ca era cariata. Pozitia lor si faptul ca, de multe ori, nu ies cum trebuie, le face sa fie predispuse spre carii, dar exista si exceptii, desigur. Daca era nu era vorba de o carie serioasa eu nu-mi scoteam maseaua nici picata cu ceara. Dar asa... Am inteles ca se poate si cu anestezie generala dar trebuie sa fie un medic anestezist care, in SUA, cica taxeaza mia de dolari de ora. Poate in Canada o fi mai mild. Dar, dincolo de toate, partea buna e ca, totusi, extractia nu doare. Exista disconfortul manevrelor dar eu durere n-am simtit nici macar cand s-a dus anestezia, ca eram deja cu medicatia antidurere, recte ibuprofen.

Monica said...

Beatrice, odontologul meu mi-a zis ca dintii migreaza. In cazul meu, maselele acestea iesite fiecare intr-o sesiune de vara, in 4 ani de facultate, imping rau si au de suferit taman caninii.Minunata "geofizica" gurii:) Mai stau, medicina evolueaza rapid, peste 5 ani cine stie ce mi se propune. Nu ma pot duce la sapa, eu, din fericire, nu am alte probleme cu dintii deci zau daca e o placere sa te duci pentru altceva decat un detartraj mic la doftor.
Amalia, cum te simtesti acum, ca a mai trecut niste timp?

amalia said...

deci si dintii migreaza, ca si noi. Monica, ma simt brava enough pentru o noua vizita de lucru la cabinet, fara extractii this blessed time.
Si chiar mersi ca m-ai intrebat, mi-a facut excelent la ego-ul traumatizat.