Monday, January 12, 2009

Aripa tânără

Aplecată asupra chiuvetei înspumate, mi-au trecut prin aşteptări câteva aripioare de pui, dulci şi picante, in cocteil, ca să stea sufletul stomacului în balanţă. Ghinionul jucăuş a făcut ca la ora poftei mele să nu existe aripioare în stocul alimentării americane de unde mă mai aprovizionez cu lucruri interzise. Ziua a trecut dar pofta nu. În seara următoare am vizitat din nou aceeaşi alimentară. Şi am înţeles cum poate deveni o fostă elevă care aducea pe vremuri acasă coroniţe leu înnebunit. La raion era lume puţină şi se împărţeau numere de ordine, ca să cumpărăm civilizat, nu aleator şi cu bonusuri de coate încasate pe sub sacou. Am luat număr (40) şi am apreciat absolut fericită că în cinci-şapte minute plec de acolo, şi eu şi aripioarele calde.

La strigătură s-a prezentat numărul 34, o doamnă simpăticuţă, cu părul scurt şi cu un laibăr de fâş peste şale. S-a uitat în jur, i-am zâmbit cu toţii, ne-a zâmbit şi ea, apoi noi ne-am zâmbit din nou între noi. Nici nu prea aveam ce altceva să facem, decât să ne scufundăm interesul în şuncile şi brânzele şi rotisăraiele expune în galantare. După sesiunea iniţială de zâmbete ne-am retras fiecare privirile printre bunătăţurile poftite prin geam, după care ne-am mai zâmbit încă o dată unii altora. Doamna 34 încărca în coş salamuri peste salamuri, cântărite în tranşe de câte 1 pound (cam jumătate de kilogram). Apoi a dorit altceva, tot feliat, desigur. Tot mult, tâmpitor de mult. Apoi a poftit la brânză. Dar dacă duodenul ei ştia de care şuncă vrea, nu acelaşi lucru se putea consemna şi despre brânză. Aşadar a cerut să guste în jur de cinci sortimente. A gustat şi a persistat în nehotărâre. Vânzătoarea, amabilă până peste marginea de sus a fişei postului, i-a mai recomandat să încerce încă trei sortimente. A încercat şi din cele opt sortimente gustate a ales trei să le ia acasă. Feliate, cum altfel. Câte o jumătate de kilogram din fiecare. Au trecut în total 15 minute.

Mi-am vărsat începutul de iritare pe individul care m-a întrebat dacă acel coş mare abandonat în faţa mea cu o pereche de mănuşi maro în el îmi aparţine. I-am spus că nu dar n-am putut zâmbi. Doamna 34 a plecat dar numai ca să îşi aducă un coş mai mare, pentru că înţelesese că zidirea de mezeluri şi caşuri plasticate nu mai rezistă pe structura unui biet coş cu toartă. A venit după alte 3 minute şi a mai cerut şi salată de pui. Apoi a plecat cu urările mele de sănătate, fericire şi an nou plin de împliniri.

Aşadar după 20 de minute a fost strigat numărul 35, apoi 36. Ambele cedaseră nervos, undeva între cântăririle numerelor precedente. S-a ajuns în 30 de secunde la numărul 37. Să nu uit să precizez că la galantar serveau 4 duamne cu boneţică şi încă una spăla incinta în timp ce clienţii, iată, spălau putina. O duamnă era albă (Caucasian), trei erau latino. Numărul 37 a cerut scurt un bucket de aripi cu miere. Aşa am aflat că un bucket este o găletuşă, umplută ochi cu aripioare tocmai scoase de la făcut. Arătau grozav de bine şi aproape îmi justificau tâmpenia de a insista să stau la coadă, vorba vine, căci nu stăteam la coadă, stăteam în semicerc, democratic, şi zâmbeam din nou, ignorând sufocarea care începea să mă învăluie. Eram gata pregătiţi să dăm iama în salate, dacă şi când ne-o veni rândul. Dacă e azi bine, dacă nu, e bine şi mâine sau poimâine sau mai bine şi mai bine în week-end-ul următor. Şi totuşi numărul 37 a plecat repejor.


Numărul 38 era o pereche jovială, un domn simpatic, Doamne ce simpatic şi o doamnă care râdea frumos, cred şi eu, de ce să nu râdă, în fond stăteam la coadă cam de 30 de minute ca să treacă 4 numere, din care două absente. Domnul 38 a salutat frumos, cu how are you, I'm fine, thank you, how about you, I'm fine thank you, aşa cum se salută occidentalii civilizaţi de zeci de ani de interacţiune fără stress, în absolută opoziţie cu blocul comunist din care fac eu parte, nervos, drăcos, cotos, absolut nepoliticos. He, he, he, să luăm şi asta, şi aia, să gustăm, nu hani? Cred că încă se mai iubeau, şturlubaticii!! Să gustăm şi salama asta şi burdufelul acesta şi ciupercuţa asta friptă, hani e delicioasă, nu, nu te grăbi că fata care grijeşte pisica e tocmită până la 9 seara, să avem timp de la ora 5 până pleacă ea să cumpăram ceva pentru gustare.

Hani, dar e fenomenal, şunculiţa asta e realmente wonderful. I'm glad you like it, spune vânzătoarea latino. What else would you like to try. Well, I like to try o praştie cu proiectile din praf de scărpinat, îndreptată spre ceafa ta, hani. Asta sunt eu, că nu ştiu de ce, în jumătatea asta de oră de când cumpără perechea 38 am început să pun hani după fiecare grup de trei cuvinte. Îmi simt sufocarea cum se înteţeşte şi botina cumpărată la reduceri cum joacă din vârf, fără voia mea. Măi ce bine ştie botinuca asta grena să-mi exprime sentimentele. Parcă cealaltă, cea maro nu era atât de sprintenucă. Domnul 38 povesteşte o anecdotă de la serviciul dumisale, vânzătoare taie şi râde, taie, eu bat din picior şi aproape plâng, bat din picior.


Acesta este momentul binecuvântat la care ies puii de la rotisat. Ce aburi. Ce culoare. Păi dacă tot mi-am mâncat nervii hai să iau şi eu un pui, ce-o fi acuma. Puii se duc repede, toată lumea cere şi pentru ei nu se stă la coadă. Perechea 38 pleacă, fericit fie-i lui papagalul şi ei surâsul. Thirty-nineeeeeeeeee. Doamna 39 are pretenţii puţine. Vrea un pui, un simplu pui rotisat, o fi venit şi ea pentru altceva dar s-a răzgândit. Vrea să ştie în schimb din ce este compus seasoning-ul de pe pui, adică condimentul, vegeta sau ce sarea mea o fi pe el. Vânzătoarele dau din shoulders, se întreabă una pe alta şi merg în spate să aducă un supervizor. Doamna 39, o doamnă bine, obişnuită să poruncească la viaţa ei, abia îşi reţine mixtura de uimire, nerăbdare şi dispreţ cum că sales ladies nu ştiu ce ascunde seasoning-ul. Păi conţine toate drăcoveniile doamnă, sare în exces, ceva vegetale căpiate, aproape nimic natural, dar e bun, lasă ca într-o singură seară merge, nu murim. Numai du-te că eu, sincer, nu mai pot.

Fortyyyyyyy. Eu. Hi. Înşfac puiul, iau aripioarele şi nu răspund la întrebări. Ştiu că se pune la păcatul mitocăniei dar pe mine să mă scuzaţi că eu am o poftă de potolit şi un vis de împlinit. Iau din fugă şi un castravete proaspăt, trec pe la casă ca rapidul Budapesta – Bucureşti prin gara Şibot şi mă pregătesc să-mi încep seara, hani.

28 comments:

Anonymous said...

Am murit de ras!

"I like to try o praştie cu proiectile din praf de scărpinat" -cand am inceput sa rad la asta se uitau cei din lobby ca la avioane cu remorca.

Si totusi, unde e magazinul asta unde se dau numere de ordine? Imi aminteste de mersul la medicul de familie. :))

Mi-ati inseninat seara. Intrasem sa vad daca mai e ceva nou pe aici, plina de nervi ca iar (IAR) intarzie tanti asta care imi schimba tura...jumatate de ora are deja !!!! .... Probabil ea crede ca dorm prea mult pe noapte si nu am scoala de la prima ora la care sa mai si merg... In fine, cum ziceam, m-ati binedispus. Musumesc!

Anonymous said...

Vai, Amalia draga am ras de nu ma puteam opri. Tot biroul era calare pe mine sa...vada ce naiba am patit:))
Esti grozava....m-am felicitat ca am avut inspiratia sa intru la prima ora :)...si sa ma distrez asa de bine
PS: A nascut Andreea Dinca (Bodola), un baietel pe nume Bruno......si Maria Capusan (Preotu) e insarcinata:)
Te pup si mersiiiiii
Cristina

Anonymous said...

Noua poveste nu poate demonstra decat o data in plus cat de dulce poate fi o femeie matura cu pofte. Si cat de tigroaica poate deveni atunci cand vine vorba de dorintele personale pentru care trebuie sa astepte..si sa astepte..si sa astepte. Multumesc, mi-ai inseninat cu adevarat ziua. De ce? Nu sunt pierduta! Nu sunt singura care poftesc la astfel de bunatati, deci......

Anonymous said...

Am ras cu lacrimi!

biscu said...

super!!! foarte realist :D

Donazz said...

Duamne, cita mitocanie pe lume!! Desigur, ma refer la toti oamenii astia care stau (intentionat, binenteles!) in calea fericirii tale!
Servus!

Amalia said...

Ionela, se dau numere la o hala din asta alimentara care se numeste Jewel, dar nu numai aici. Se mai dau si la magazinul polonez cand se strange lume multa cu intentii clare de a pleca acasa cu salam, parizer, toba, cabanosi si alte specialitati cu usoara tenta poloneza. Ma tutuiesti, te rog?

Amalia said...

Draga mea Cristina, ma bucur ca ai inceput asa de bine ziua de marti 13, sper ca ai terminat-o si mai bine si ca biroul s-a dus la locul lui. Sa traiasca Bruno si bebelusul asta Le Manoir care zici ca vine!! Ma bucur mult pentru fete.

Amalia said...

Probably Me, am fost sfasiata intre impulsul de a renuntza si viziunea aripilor rumenele in farfurie. Dar cred ca daca numerele 35 si 36 nu renuntau pe parcurs as fi cedat eu :)).

Amalia said...

Andutza, draga mea, mai am aventuri la targuit carnati, numai trebuie sa le pun pe tastatura... Te pup, o miercuri buna...

Amalia said...

Biscu, da sa stii ca ostilitatile s-au petrecut duminica asta. Dar nu pot sa-ti descriu expresia de pe fata individului din cuplul cu numarul 38. Mai, era atat de relaxat ca pur si simplu cerea palme. N-am spus, dar pe mine ma asteptau in masina Adelina si Iulian.

Amalia said...

Donazz: curata mitocanie :))

Anonymous said...

no, hani, daca era aci la Romania, demult ii era indesat salamu' undeva... hihihihi
sa ma vezi pe mine la Real in Deva anu trecut cand eram si gravida si imi jucau hormonii prin creieri, ce am facut...ca stii casele alea speciale pentru acces rapid si pentru persoane cu dizabilitati si gravide... si cum vin la Deva la Real inainte de Craciun toate satele si comunele din jur sa faca cumparaturi...si cum nu stiu ei ce e aia casa cu acces rapid...sa vezi ce si-a auzit un burtos mirositor care era cu ditamai cosu plin varf pus la coada de la casa cu acces rapid unde te pui daca ai maxim 10 produse sau ai dizabilitati sau ai burta... el avea burta...si s-a luat de mine ca am intrat in fata... si ce si-a auzit...

to-morrow said...

Si eu am ras devorand articolul tau dar imi era un pic teama de sfarsit. Adica nu as fi vrut ca in final, ajunsa in fata vanzatoarei, sa descoperi ca aripioarele visate se epuizasera. Dar cum spune eternul Shakespeare: All's Well That Ends Well. Am rasuflat usurata. Asadar, lucrurile bune nu se termina in America niciodata!

Amalia said...

mai Chris, mai, pai daca nastea barbatul acela de nervi ca i-ai luat-o in fatza??

Amalia said...

To-morrow, aripioare erau multe, slava puilor!! Nu se puteau epuiza caci le cerberuiam la un foot de vitrina :)...

Anonymous said...

Intrasem intr-o zi sa te citesc si am vazut ca Dona nu te tutuia si mi-am zis...pai daca ea ca te cunoste si nu te tutuieste, vin eu, necunosctuta si amarata, si te iau la 'tu'. Si mi-am redresat adresarea. Ma bucur ca imi permiti sa te tutuiesc.

Anonymous said...

Am ras, Amalia, cum n-am mai facut-o de mult. Mi te imaginam stand la coada, nerabdatoare, cu un zambet larg pe fata.:D

Anonymous said...

Inca o data se adeverese ca ai talent in tot ceea ce faci. Ai reusit sa-mi zmulgi un zambet intr-o zi in care nu credeam ca-mi este permis. Felicitari. Sa fi sanatoasa si mereu cu pofta de viata.

Amalia said...

Ionela, cred ca Dona ma rasfatza :) Mi s-a parut mie ca prima data m-ai tutuit si apoi nu m-am mai tutuit. Dar de-acum treaba e clara:))

Amalia said...

Joalex, sa stii ca aveam un zambet larg pe fatza, vroiam sa dovedesc ca apartin acolo, ca nu am nimic mai bun de facut decat sa astept rabdatoare, occidentala puiul si anexele sale. Mersi :)

Amalia said...

Ghiocel07, multumesc, pastrez cu grija zambetul tau si ma pregatesc sa mai culeg si altele :). Imi pare rau daca a fost o zi mai grea.

Flavius Ţerbea said...

Dar au fost bune aripioare, nu? :)

Anonymous said...

In general, I believe Its northern border Experience Base Camp Messenger Handbag line is [URL=http://www.nfoutletonline.net/#1062]north face outlet online[/URL] astounding along with a fantastic bang for that dollar. I truly feel self-assured expressing which as North Confront products occur with a daily life occasion warranty and you also definitely cannot go incorrect with that.Seeking North Experience jackets for sale? Lots of [URL=http://www.nfoutletonline.net/#1151]north face outlet store[/URL] throughout the entire world are looking for these jackets.

Anonymous said...

9iUie ghd hair
rAao cheap michael kors bags
uDmf ghd
5mLwe ugg sale
3kEex ghd hair straightener

Anonymous said...

9sPgf ghd hair straightener
zJhr ugg boots sale uk
uTlc michael kors bags
4sZwv GHD
6xVyk burberry on sale
5kMfa ugg france
6mBqs ghd nz
2dVsn louis vuitton bags
4zFix michael kors outlet
7lKct ghd offers
3aTyf ugg uk
8uDbs cheap nfl jerseys
6bVax michael kors outlet
5hYge styler ghd
5vLlr ugg boots sale

Anonymous said...

zJbh coach outlet
gOlp cheap uggs
lMls michael kors bags
8bYwe cheap uggs
1dEdh chi
8dMfw michael kors outlet
3xRwf nfl football jerseys
5aAhi coach outlet online
6kMao cheap north face
7uTzl comprar ugg online
9uYfi ghd pink
4wFqa michael kors bags
2aBhk nfl jerseys
3zSoy ghd baratas
7tTec cheap uggs

Anonymous said...

qUdm coach outlet
rCza jVdw michael kors purses
0cHuj ugg sale
6xDoo chi hair products
3zCsg Michael Kors
3eCqm nike nfl jerseys
4oRjj coach outlet
2sWab 6rTgz botas ugg
5zUgz 1jQbc michael kors bags
5gXsh nfl shop canada
5xUoq ghd españa
2mZef ugg boots usa